The Lotus Cars Community banner

1 - 9 of 9 Posts

·
Andy
Joined
·
5 Posts
Discussion Starter #1
I have started noticing an issue lately where the ABS system will prematurely kick in, way before the tires would loose traction. It is happening during normal driving where I am not braking hard at all. It will also kick in sometimes under light braking if I hit a small bump in the road. I have tried searching the forum for answers but cannot find any info. Does anyone have experience with this issue? I recently changed brake pads to Hawk HPS + and fluid to Motul RBF600, though I must say I did notice this issue occasionally before changing pads and fluid. (Seems to be happening more frequently now). Any help is appreciated, thanks.
 

·
Registered
Joined
·
739 Posts
The same exact thing always happens to me. The streets in my area are filled with cracks and potholes. I've just kinda gotten used to it. A fix would be nice...
 

·
Absolute power does what?
Joined
·
3,201 Posts
I have started noticing an issue lately where the ABS system will prematurely kick in, way before the tires would loose traction. It is happening during normal driving where I am not braking hard at all. It will also kick in sometimes under light braking if I hit a small bump in the road. I have tried searching the forum for answers but cannot find any info. Does anyone have experience with this issue? I recently changed brake pads to Hawk HPS + and fluid to Motul RBF600, though I must say I did notice this issue occasionally before changing pads and fluid. (Seems to be happening more frequently now). Any help is appreciated, thanks.
Sounds to me like your ABS sensors might be bad - try this. Get in a parking lot and crank the wheel all the way left or right and start to move slowly. If the sensors are messed up it could be affecting your traction control too. If you see the traction light popping on while turning slowly that might be exactly it. It's also possible the connection got loosened when you changed out the pads/fluid.

Mine has done this from time to time and it's always been the sensors.
 

·
Registered
Joined
·
201 Posts
Hmmm I didn't realize this was an issue. I figured it was a TADTS situation since it only happens on a bumpy section of road to work like ruggedbert. Guess I have something else to do this weekend.
 

·
Registered
2008 Exige S240
Joined
·
3,041 Posts
The only time the ABS on my Elise engages is when the tires loose traction over super bumpee surfaces at speeds at least over 60mph.

When I bedded my brakes last summer I could barely manage to get the ABS to engage. The ABS in these cars doesn't come on often. I've never had it engage on smooth surfaces and also on tracks.

I think the main reason mine doesn't engage much is due to the sticky togo r888 tires. I run low pressure also: 23/25 street and even lower on the track depending on conditions.

What are your tires?
 

·
Registered
Joined
·
385 Posts
If the ABS sensors and the rest of the brake hardware check out ok, look for loose, worn or broken suspension parts (esp. shocks). A bouncing wheel can sometimes cause this.
 

·
Registered
Joined
·
424 Posts
I think you maybe experiencing what others have called "ice mode". There are several threads on this.
 
1 - 9 of 9 Posts
Top