The Lotus Cars Community banner

1 - 5 of 5 Posts

·
Registered
Joined
·
299 Posts
Discussion Starter #1
Hey Lotus Nation, wondering if you can help with this.

I’ve installed a new stereo in my car and I’m getting a brutal noise through the speakers. The obvious thing points towards a grounding issue, but I’ve teated numerous points around the vehicle to no avail. The obvious like the seat bolts and other random ones. Nothing seems to make the problem go away. It can be heard when the engine is off, and gets worse when under power with alternator whine. I just can’t figure it out.

I do have an unusual noise under the hood in the area of the ECU, that can be heard when the car ignition is on, but hasn’t been started. Although I can’t say that is where the noise is coming from. I’ll have to do a closer inspection with the clam raised. The video below shows the under hood noise.

Any thoughts on what could be the issue? Do all Elise’s make this noise?



Sent from my iPhone using Tapatalk
 

·
Premium Member
Joined
·
129 Posts
I'm not sure what is causing your noise, hearing the noise through the speakers while the car isn't running eliminates most of the usual suspects. You didn't mention what year your car is, is it possible that your recirculation pump is running when isn't supposed to? Your noise sounds a bit like a motor whine and that could easily feed back noise through the stereo. If it is running when it's not supposed to there are several components that could be faulty. I've attached some selected pages out of the manual to give you some info about it just in case you needed it, the wiring diagram is for a 2005 Elise.
 

Attachments

  • Like
Reactions: addliteness

·
Premium Member
Joined
·
477 Posts
The noise is your throttle body, mine does it too. Unplug the large black wiring harness connector and plug it back in, the sound will go away until you start the car next time.

I should mention unplugging the harness while it's on will throw 2 codes. Just clear them.
 
  • Like
Reactions: addliteness

·
Registered
Joined
·
299 Posts
Discussion Starter #4
I'm not sure what is causing your noise, hearing the noise through the speakers while the car isn't running eliminates most of the usual suspects. You didn't mention what year your car is, is it possible that your recirculation pump is running when isn't supposed to? Your noise sounds a bit like a motor whine and that could easily feed back noise through the stereo. If it is running when it's not supposed to there are several components that could be faulty. I've attached some selected pages out of the manual to give you some info about it just in case you needed it, the wiring diagram is for a 2005 Elise.
Thanks for the response. I haven't had a chance to test this out. My car is a 2007, but I'll take a look at the diagrams and go from there.
 

·
Registered
Joined
·
299 Posts
Discussion Starter #5
The noise is your throttle body, mine does it too. Unplug the large black wiring harness connector and plug it back in, the sound will go away until you start the car next time.

I should mention unplugging the harness while it's on will throw 2 codes. Just clear them.
Thanks. I'll give this a try too.
 
1 - 5 of 5 Posts
Top