Więc to jest temat, do którego mogę się przyczynić. Kupiłem swojego Elise we wrześniu zeszłego roku i borykałem się z ogromnym lusterkiem wstecznym, które powoli pochyla się w dół podczas jazdy po nierównościach. Nieobecny mikro lusterko w magazynie, szukałem innych rozwiązań. Zacząłem od przeczytania każdego wątku lotustalk na temat lusterek wstecznych, które mogłem znaleźć.
Próbowałem
tego lusterka z lokalnego autozone, ale było po prostu zbyt tanie (3 na 5 gwiazdek to mniej więcej odpowiednia ocena), a przy 8 calach wciąż było za duże.
@Chococar miał eleganckie rozwiązanie
tutaj, ale wymaga ono niestandardowej części i nie mam bezpośredniego dostępu do kogoś, kto mógłby ją wyprodukować. Ale podobało mi się to lusterko, które dostał
tutaj.
Skończyło się na tym, że wybrałem to (bardzo podobne) lusterko Speedmaster z Summit Racing za 40 $:
Speedmaster PCE419-1002
Podoba mi się aluminiowy wygląd i ma krótkie ramię (podobne do niestandardowego elementu chococar), które obraca się zarówno przy oknie, jak i lusterku, co sprawia, że jest bardzo regulowane.
Dotarło dopiero kilka dni temu, jeszcze nie zainstalowałem, ale zamieszczę zdjęcie w ten weekend. Przeczytałem wątki o usuwaniu lusterka OEM i zacząłem uważnie przyglądać się mocowaniu, zastanawiając się, czy mógłbym uniknąć pęknięcia przedniej szyby - i po prostu wypadło mi do ręki, mały metalowy guzik i wszystko. Chyba miałem szczęście. Mam trochę kleju do lusterka wstecznego permatex 81840 "extreme" do metalowego guzika, który był dostarczony z nowym lusterkiem, a następnie nowa podstawa mocuje się do niego za pomocą małej śruby dociskowej.
Miłej zabawy...